Gå til hovedindhold

    Lås sider og begræns adgang

    Lås en side bag kodeord · Medlemsgrupper · Sådan ser det ud for de besøgende · Fælles tekst og indstillinger · IP-restriktion · Login-væg

    16. okt. 2026

    Nogle gange skal indhold kun kunne ses af bestemte personer – fx materiale til en bestemt målgruppe, sider kun for medarbejdere eller en ny gren af sitet, som stadig er under opbygning. Derfor kan du låse en side, så besøgende skal have adgang, før de kan se indholdet.

    Der er tre måder at give adgang på:

    • Kodeord – den besøgende skal skrive et kodeord, som du har bestemt.
    • Medlemsgruppe – kun medlemmer, der er logget ind og hører til en bestemt gruppe, får adgang.
    • IP-restriktion – kun besøgende fra bestemte IP-adresser, fx jeres eget netværk, får adgang.

    På en kreativ artikelside kan du desuden bruge komponenten Login-væg til at skjule hele siden eller kun en del af den.

    Du finder fanen Lås side under de tre prikker (…) i fanelinjen.

    Lås en side bag kodeord

    Lås en side bag kodeord

    Find den side, du vil låse, i træstrukturen. Husk, at alle undersider også bliver låst, når du låser en side.

    Fanen Lås side er ikke synlig med det samme. Klik på de tre prikker (…) yderst til højre i fanelinjen, og vælg Lås side.

    Fanelinjen på en artikel med menuen under de tre prikker åben, hvor Lås side er markeret

    Øverst på fanen ser du felterne til de tre måder at give adgang på: IP-restriktion, Medlemsgruppe og – længere nede – Adgangskoder.

    Slå knappen Lås denne side og siderne under denne til. Det er den, der aktiverer låsen.

    Fanen Lås side med felterne Teasertekst ved låst indhold, IP-restriktion, Medlemsgruppe og knappen Lås denne side og siderne under denne slået til

    Under Adgangskoder skriver du det kodeord, de besøgende skal bruge. Klik på Add, hvis du vil tilføje flere kodeord – fx et til hver målgruppe. Alle kodeord på listen giver adgang.

    Feltet Adgangskoder med kodeordet Password123 og knappen Add samt knappen Lås denne side op

    Klik på Gem og udgiv, når du er færdig.

    Hvis du har låst en hel gren, men en enkelt underside alligevel skal være åben for alle, så gå ind på undersiden, åbn fanen Lås side, og slå Lås denne side op til.

    Slå Skjul låst side i lister til, hvis siden ikke skal vises i menuer, oversigter og søgeresultater for besøgende, der ikke har adgang.

    Bemærk, at indstillingen ikke nedarves. Den gælder kun for den side, hvor du slår den til – undersider skal du slå den til på hver for sig.

    I feltet Tekst på den låste side skriver du den besked, de besøgende ser over login-feltet, fx hvem de kan kontakte for at få kodeordet. Lader du feltet stå tomt, bruges den fælles tekst for hele sitet (se nedenfor).

    Feltet Ingen adgang - tekst vises kun, når du bruger en medlemsgruppe. Det er beskeden til medlemmer, der er logget ind, men ikke hører til den rigtige gruppe.

    Felterne Skjul låst side i lister, Tekst på den låste side og Ingen adgang - tekst

    Øverst på fanen kan du skrive en kort teasertekst. Den vises for de besøgende, der ikke har adgang endnu, og kan fx fortælle, hvad de får adgang til, når de logger ind.

    Sådan ser det ud for de besøgende

    Sådan ser det ud for de besøgende

    Når en besøgende åbner en låst side, ser de sidens overskrift, din tekst og et felt til kodeordet. Når de har skrevet det rigtige kodeord, vises indholdet.

    En låst side på hjemmesiden med teksten om at siden er låst, et felt til adgangskode og knappen Login

    Låste sider får en lille hængelås, når de vises i lister og oversigter, fx på komponenten Aktuelle artikler. På den måde kan de besøgende se, at de skal have adgang for at læse siden.

    Hvilket ikon der bruges, bestemmes centralt for sitet. Kontakt Cabana, hvis I vil have det ændret.

    Fælles tekst og indstillinger for hele sitet

    Fælles tekst og indstillinger for hele sitet

    Nogle indstillinger gælder for alle låste sider på sitet. Dem finder du på forsiden af sitet (øverst i træstrukturen) under fanen Lås side.

    Her kan du skrive den fælles Tekst på den låste side. Den bruges på alle låste sider, hvor du ikke har skrevet en tekst selv.

    Forsidens fane Lås side med feltet Global IP-restriktion og den fælles tekst på den låste side

    Fanen på forsiden har de samme felter som på andre sider. Slår du Lås denne side og siderne under denne til her, låser du hele sitet. Gør det kun, hvis det er meningen – fx på et intranet.

    Begræns adgang med IP-restriktion

    Begræns adgang med IP-restriktion

    Alle computere på internettet har en IP-adresse. Med en IP-restriktion kan du bestemme, at en side kun kan ses fra bestemte adresser – fx kun fra computere på rådhusets netværk. De besøgende skal altså ikke skrive et kodeord, men skal sidde det rigtige sted.

    Spørg jeres IT-afdeling, hvilke IP-adresser jeres netværk bruger.

    1. Åbn siden, og gå til fanen Lås side under de tre prikker (…).
    2. Klik på Tilføj IP Range under IP-restriktion.
    3. Giv intervallet en overskrift, så du kan kende det igen, fx 'Rådhuset'.
    4. Skriv den første adresse i IP-startområde og den sidste i IP-slutområde.
    5. Slå Lås denne side og siderne under denne til, og klik på Gem og udgiv.

    Dialogen Tilføj IP-interval med felterne Overskrift, IP-startområde og IP-slutområde

    Intervallet gælder de sidste tal i IP-adressen. Hvis jeres adresse fx er 80.71.242.182, kan du skrive:

    • IP-startområde: 80.71.242.180
    • IP-slutområde: 80.71.242.190

    Så har alle adresser fra ...180 til ...190 adgang. Intervallet må højst være på 50 adresser.

    Vil du kun give adgang fra én bestemt adresse, så skriv den samme adresse i begge felter.

    Skal hele sitet kun kunne ses fra bestemte IP-adresser, så brug feltet Global IP-restriktion på forsidens fane Lås side (se billedet under 'Fælles tekst og indstillinger for hele sitet').

    Bemærk: Det almindelige felt IP-restriktion på forsiden begrænser kun selve forsiden – ikke resten af sitet.

    Hvis jeres site er koblet sammen med Topdesk, kan du også begrænse driftsbeskeder til bestemte IP-adresser. Det gør du på komponenten Beskeder fra Topdesk (eller i footeren) med indstillingen Begræns på IP-adresse.

    Login-væg på en kreativ artikelside

    Login-væg på en kreativ artikelside

    På en kreativ artikelside kan du bruge komponenten Login-væg. Den skjuler alt, der står efter komponenten, bag et kodeord. Det, der står før, kan alle se.

    Det gør det muligt at vise en appetitvækker for alle og kun give adgang til resten for dem, der har kodeordet.

    1. Åbn den kreative artikelside.
    2. Klik på Tilføj indhold der, hvor login-væggen skal stå.
    3. Vælg Login-væg i listen.

    Dialogen Tilføj indhold på en kreativ artikelside, hvor komponenten Login-væg er markeret

    En kreativ artikelside i backoffice, hvor Login-væg ligger mellem to andre komponenter

    Selve indstillingerne finder du på fanen Lås side på den kreative artikelside – det er de samme felter som beskrevet under 'Lås en side bag kodeord':

    • Teasertekst – vises tonet ud bag login-feltet.
    • IP-restriktion og Medlemsgruppe – hvis adgangen skal styres på den måde.
    • Lås denne side og siderne under denne – skal være slået til.
    • Adgangskoder – et eller flere kodeord.
    • Tekst på den låste side og Ingen adgang - tekst – beskederne til de besøgende.

    Hele siden: Placér login-væggen som den første komponent. Så skal de besøgende skrive kodeordet, før de ser noget af indholdet.

    En del af siden: Placér login-væggen efter det indhold, alle må se. Alt under login-væggen bliver skjult.

    En kreativ artikelside på hjemmesiden, hvor teksten toner ud bag login-væggen med felt til adgangskode og knappen Login

    Gode råd

    Gode råd

    Skriv altid i teksten på den låste side, hvem de besøgende kan kontakte for at få kodeordet eller adgang. Ellers sidder de fast.

    Et fælles kodeord er godt til at holde indhold væk fra den brede offentlighed, men det kan deles videre. Læg aldrig personfølsomme eller fortrolige oplysninger på en side, der kun er beskyttet af et kodeord.

    Åbn siden i et privat browservindue, når du har gemt og udgivet. Så ser du siden, som en besøgende uden adgang ser den, og kan tjekke, at låsen og teksterne virker.

    Hvis mange har fået kodeordet, eller hvis personer ikke længere skal have adgang, så skift kodeordet. Du kan tilføje det nye kodeord først og slette det gamle bagefter, så der ikke opstår et hul.