Gå til hovedindhold
Bæredygtig udvikling

Hvordan sikrer vi en bæredygtig fremtid? Sådan gør vi internettet grønnere

Internettet står for massive mængder CO2-udledning, men sammen kan vi gøre en indsats for at sikre en bæredygtig fremtid. Her er 5 tiltag, der kan gøre internettet grønnere.

Når vi surfer på nettet, læser e-mails og streamer musik bruger vi strøm. Det gælder både lokalt og særligt hos de store datacentre med mange tusinde servere, der sættes i bevægelse, når vi er på internettet. Ifølge en analyse foretaget af Klimarådet kan et stort datacenter faktisk have et elforbrug, der svarer til op mod 4 procent af Danmarks samlede elforbrug.

Eller for at sætte det yderligere i perspektiv: Internettet sviner samlet set det samme som al flytrafik i verden. Heldigvis er der flere tiltag, vi kan gøre – både som kunde og leverandør – for at bidrage til den grønne omstilling.

1. Vælg en leverandør i et datacenter, der forsynes af grøn energi

Skal en standard kommunal hjemmeside køre på én standard fysisk server, vil det koste 0,5 ton Co2 om året, svarende til 1,4 kg. Co2 om dagen. Det udslip kan vi spare per hjemmeside, hvis flere kommuner vælger en leverandør, der bruger et datacenter, som forsynes af grøn energi. Hos Cabana benytter vi servere i et datacenter, der primært forsynes af biodiesel.

2. Vælg en langtidsholdbar løsning

Digital bæredygtighed handler i høj grad om at skabe langtidsholdbare løsninger, hvor funktionaliteter kan deles og én aktør har ansvar for strømslugende systemopdateringer og udviklingsprocesser. Cabanas løsninger CMS-løsninger, bl.a. Kommuneplatformen, er baseret på en deletankegang og bygget på open source-projektet Umbraco.

3. Skab effektive brugerrejser

Datacentre bruger ekstra mængder strøm, når hjemmesider er komplekse og datatunge. Derfor er en af synderne ineffektive brugerrejser, som i sidste ende leder til større energiudledninger. En måde at bidrage til digital bæredygtighed på er derfor at optimere brugerrejser på nettet. Hos Cabana tænker vi altid funktionel UX ind i vores arbejde med offentlige organers hjemmesider, og brugerrejsen er essentiel i offentlig digital formidling.

4. Tænk webtilgængelighed

Digital bæredygtighed handler ikke kun om den grønne omstilling. Det handler også om at sikre demokratiske rettigheder, når vi færdes på internettet. Hos Cabana er webtilgængelighed tænkt ind i vores løsninger, som skaber de bedste forudsætninger for at alle slutbrugere har adgang til indholdet.

5. Ærlig kommunikation

Vær ærlig og konkret, når du kommunikerer på nettet. Brug ikke overflødige billeder, og hold dig til emnet, når du formidler. Det sikrer effektivitet på nettet – og sparer strøm.

Samtidig handler ærlig kommunikation om at videreformidle viden om bæredygtighed i arbejdet med IT og kommunikation.

Hos Cabana gør vi, hvad vi kan for at udbrede vores viden igennem det sparringsfællesskab, som er en del af vores digitale løsninger, Kommuneplatformen og PublicPlatform.

Vil du vide mere om bæredygtighed hos Cabana? Så er du velkommen til at kontakte os.

Kontakt os

Lærke Helm-Rasmussen

+45 2855 0521

laerke@cabana.dk

Vidste du ...

Vidste du, at du får adgang til et omfattende online læringsmiljø, når du bruger en af vores løsninger? Her kan du læse brugermanualer, tilmelde dig gratis kurser og læse spændende om bæredygtighed, SEO, webtilgængelighed og meget mere.

Læs om vores løsninger her